2009. november 26., csütörtök

folyamatábra

Hurrá, tegnap Zsombor a kezembe nyomta a kinyomtatott példányokat! Megittunk ennek örömére egy felest a Roham-kocsmában, de sajnos szegény Iván éppen kidőlt valami megfázás miatt, úgyhogy kénytelenek leszünk vasárnap este megismételni.
A kézzelfogható eredményen felbuzdulva gondoltam, írok még ide valamit még a HungaroComix előtt. Mondjuk arról, hogy hogyan zajlott a forgatókönyv megírása.
Minor spoiler alert!

Hogy volt-e olyan egyáltalán, hogy forgatókönyv, arra azt tudom mondani, hogy igen, volt. Elég részletes méghozzá, olyan mélységig, hogy melyik panelen mi legyen ábrázolva, ki mit mondjon rajta, minden. (Mint tegnap megtudtam, ez nem mindig szokott így menni, de nálunk ilyen volt.)
Amit ehhez hozzá kell tenni, az az a két dolog, hogy
- egyrészt végül a kész oldalak nem teljesen fedték azt, ami a forgatókönyvben írva volt (például mert Iván rajzolás közben máshogy érezte működni a dolgot, vagy mert last minute rájöttünk, hogy az mégis jobb lenne, ha amúgy lenne)
- másrészt a forgatókönyv folyamatosan íródott, legtöbbször csak 1-2 nappal azelőtt lett kész szinte a semmiből, hogy Iván nekiállt megrajzolni.
Szóval amikor Iván elkezdte a rajzolást (ami eltartott vagy 4 hónapig), na akkor még nem tudtunk ilyenről beszélni, hogy forgatókönyv, és bizony az utolsó oldalak ilyen részletes leszkriptelésére a leadás előtti héten került sor.

Az egész úgy kezdődött, hogy Iván szeretett volna földalattiépítős képregényt rajzolni, ami nagyjából ezekre és ezekre rímel szimbóleumok szintjén (ezeket majd elemezzék kritikusaink, nem akarnám én magyarázni, hogy mit akartunk mondani, ha nem sikerült). Futó kocsmálós ötletelést követően - ami valamikor tavaly nyáron történt - néhány hónapos szünet után bukkant fel ismét, hogy kéne ebből valamit realizálni. Ekkor álltam elő egy afféle sztorivázlattal, amin már el lehetett indulni.
Ennek az lett a vége, hogy egy dolgos este során nagyjából mindent megbeszéltünk, de csak nagyobb vonalakban, általánosságokban, hogy "itt ez történik, ott arról beszélgetnek, mire ő valami olyasmit mond majd hogy..." így lett egy kidolgozott vázlatunk, amelyben kvázi epizódok szintjén volt megfogalmazva, hogy mi történik, és az hány oldalt fog igénybe venni, valahogy így:

II) Otthon, vacsi, család (1 oldal)
III) Álom > börtönben ül, feleségével dumál, esetleg felébred, jelentőségteljes nézés (2 oldal)
IV) Építkezés, talajvíz, összehaverkodás kutyával (2 oldal)

...stb, I)-től XVI)-ig, 29 oldalban. (Ezeknél a címszavaknál persze már akkor is többet tudtunk, csak az nem volt sehova leírva ekkor még.)
ez aztán olyanokban finomult elsősorban, hogy melyik epizódra hány oldalt szánjunk, így pölö a II) 2 oldal lett végül, a III) meg egy.

Na ez még azért kevés lett volna ahhoz, hogy Iván elkezdje a konkrét rajzolást, úgyhogy neki kellett volna állni a scriptnek, főleg a dialógusoknak, mert leginkább azok hiányoztak ekkor. Ennek ő is rugaszkodott neki beszélgetéseink alapján.
Eljutott kb a képregény feléig, amikor kicsit belegabalyodott a dologba, és inkább átpasszolta nekem a dolgot. Itt kicsit visszafejtettük együtt a leírtakat, megállapodtunk abban, hogy az első 11 oldal nagyjából fasza, a többivel meg akkor majd még kezdek valamit. Iván elkezdte rajzolni ekkor ezeket a kész oldalakat, fenntartva, hogy még a párbeszédeket később pofozgathatjuk, ha amúgy a panelek rendben vannak. Mondván, hogy akkor mire eljut a kétséges részekig, addigra én azokkal elkészülök. No hát ez kissé neccesen sikerült alkalmanként, volt olyan körünk is hogy "figyi itt akkor legyen inkább emez" "óbazmeg én azt már megrajzoltam amúgy", és akkor az volt a feladat, hogy az amúgy megrajzoltakra hogy lehet úgy rátenni a buborékokat, hogy inkább az emez megoldás jöjjön ki belőle.

Valahogy eképpen ment ez, utolsó pillanatokban küldött scripteken vitázgattunk cseten néha kissé hajtépve, ezután rögtön állt is neki Iván a rajznak - szóval már csak ezért sem volt ez éppen feszültségmentes, ami nem kis részben az én saram is sajnos. Aztán meg hát volt, ahol Iván elképzelése végül teljesen más irányba vitte a dolgot, mint ahogy én képzeltem illetve leírtam, de egyébként is jellemző volt, hogy közös megbeszélés után született egy verzió, amit egyikőnk megírt, másikunk belejavított, amibe megint belekötött az egyik, stb - alkalmanként kemény creative difference-ek árán sikerült kicsiszolni olyan megoldást, ami mindkettőnknek megfelelt, még ha nem is úgy hogy mindketten azt vágtuk volna rá, hogy "na ez így jó!", hanem legfeljebb azt hogy "na jó ez így már nem olyan rossz", de csak sikerült megegyezni.
Ezt véletlenül sem panaszképpen mondom, hiszen utóbb végül mindkettőnk elképzelései és értelmezései utat találtak a képregénybe, csak abban nem vagyok biztos, hogy nem lett volna-e emészthetőbb a végeredmény, ha egy határozott elképzelés érvényesül, ahelyett hogy finomítjuk és átértelmezzük egymás megoldásait. De az is lehet, hogy előnyére vált a dolognak a sokrétűség. Ennek eldöntése az utókor feladata.
Mindenesetre tanulságként levontuk, hogy mindenképp használt volna a cuccnak, ha készen van az egészében átlátható forgatókönyv előre, amit körbe tudunk járni, mérlegelni a részletek működését a teljes egész ismeretében, satöbbi, meg ugye az is jó dolog, ha el tudja az ember küldeni a szkriptet tesztolvasóknak véleménykérésre, mielőtt elkezdődne a rajzolás - hát majd legközelebb így szeretnénk megvalósítani a dolgot.

Például, a fent vázolt IV)-es jelenet első oldalából az alábbi képen látható script lett forgatókönyvileg... ami további spoilergyanús meglepetésekkel is szolgál egyébként, ld utána.



Ami erről kiderül pölö, hogy
- Korschot és Gyulát eredetileg Agynak és Gyomornak neveztük (hogy miért, arról majd máskor, ha egyáltalán)
- Máténak se volt neve nagyon sokáig, addig "XXX"-ként hivatkoztunk rá
- volt olyan is, hogy Korsch és Gyula szövegeit menet közben kicseréltük, mert rájöttünk, hogy úgy illik jobban a koncepcióba (itt most lásd második-harmadik panel)
- a "hatodik oldal" végül a 8. lett, a belső borítók és effélék miatt.

A végleges oldal meg ugye, mint már az előzetesben is látható volt, ilyen:



Lehet bogarászni a különbségeket :)

Végül a leadás előtt három nappal összeültünk nálam azzal a céllal, hogy mindent kivesézzünk, átírjunk, kiigazítsunk, satöbbi. Ez egy elég kemény menet volt, mivel még mindig akadtak elvarratlan szálak és egyet nem értések, de csak kiizzadtuk a végeredményt.
Ezt az éjszakát néhány fotón is sikerült megörökíteni, hadd osszak meg azok közül is párat veletek, vállalva a magamutogatás vádjának kockázatát:







No, aztán ha a HungaroComixon jártok vasárnap, keressetek meg minket a Roham standjánál, elvileg 11 és 15 óra között még dedikálni is fogunk.
Ezúton is hadd köszönjem meg a blog olvasását mindenkinek, aki eljutott idáig :)

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó írás az írásról/rajzolásról!
    És ezek a wiskyző-cigarettázó képek... Hát igen, dógoznak a művész urak, ez már csak egy ilyen sport! :)

    VálaszTörlés